Yin kwartiertje - cursus

Praktische informatie
 • Dagen:
   woensdagochtend 14 sept t/m 23 november 2022 (behalve 26 oktober, herfstvakantie)
 • Tijd: van 07:45 tot ongeveer 08:45 uur
 • Bijdrage: €125,-
 • Locatie: buiten, in de steencirkel; denk aan gepaste kleding (bij uitzondering kunnen we naar binnen)
 • Informatie:
  Meer informatie over Jack Peters en zijn werk vind je op www.CenterSelf.nl.
 • Aanmelden:
  Aanmelden kan bij Jack via aanmelden@deschaapshoeve.nl of bel 06 1296 1278.

Yin kwartiertje

Ben je bereid om een kwartier per dag te geven voor jezelf?

Yin is de tijd en activiteit die je spendeert aan en met jezelf voor ont-spanning, rust en innerlijke aandacht. Dus stres verlagend en voor jezelf zorgen.

Yang is de tijd en activiteit die je spendeert in actie zoals je werk, je takenlijst, klussen e.d. Dit kan stres verhogend zijn. Yang is een in-spanning die gaat over ‘voor de rest van de wereld zorgen’

Yin tijd is vele malen effectiever dan yang tijd. Dit betekend dat de tijd en activiteit die je spendeert aan yin je lang in balans kan houden in je yang activiteiten. Vandaar dat een kwartier per dag voldoende is voor de rest van de dag, hoe je die ook in vult.

In deze cursus rijken we je een simpele methode aan hoe je dit ‘Yin Kwartier’ in kunt vullen vanuit de Oosterse technieken van Qigong en Taiji Quan.

Idealiter doe je dit s’ochtends, maar dat is uiteindelijk natuurlijk jouw keuze. Het is mijn ervaring dat als je je dit eigen maakt en een onderdeel wordt van je dag patroon, dat je snel zult ervaren dat je leven in balans komt. Je bent ‘stress-bestendiger’ in je werk en andere zaken  die in je leven spelen.

Opbouw van de cursus in hoofdlijnen

In 10 cursus-lessen van 1 uur leer je een simpele structuur aan die bestaat uit

1. Warming up

2. Set van qigong oefeningen

3. Kleine en simpele tai chi vorm

4. Meditatieve qigong (Zhan Zhuang basis stand) als afsluiting

Elk van deze onderdelen vinden hun kracht in hun simpelheid en herhaling en elk onderdeel neemt ongeveer 3/5 minuten in beslag van het Yin Kwartier.

Bij de cursus ontvang je een document met een beschrijving en een filmpje met een korte uitleg zodat je na de cursus altijd weer even kunt na-slaan over de details van het Yin Kwartiertje.

Over Jack Peters &

CenterSelf, school voor taijiquan en qigong

In 1999 begon Jack Peters met het beoefenen van tai chi. Het bleek bij hem te passen en hij volgde jaren lang les bij diverse leraren in Nederland. In 2010 reisde hij voor het eerst af naar China voor een tai chi opleiding op de School voor Martial Arts Long Tau Shan in Yangshuo. Een bewuste keuze om na ruim 10 jaar zijn persoonlijke tai chi ervaring te verdiepen en te perfectioneren. In 2013 was Jack wederom in China voor een maand intensieve één-op-één training.

Over zijn Chinese leermeester zegt Jack:
“Ik heb het geluk gehad te mogen leren van een tai chi meester (Master Rong Cheng) die tai chi vanuit zijn oorspronkelijke intentie uitdraagt. En toch bij zijn natuurlijke ‘flow’ te blijven.”

Meer informatie over vind je op de website van CenterSelf, school voor tai chi en qigong: www.centerself.nl.