Het Schaapshoeve labyrint

Een van de elementen die de Schaapshoeve zo’n bijzondere plek maakt, is het labyrint. Dit klassiek labyrint is aangelegd in september 2012 na een inspirerende workshop bij Sig Lonegren in Glastonbury, Engeland. Het labyrint is een pure bron gebleken voor inspiratie, koestering en rust.

Iedereen die een kleine reis ‘naar binnen keren’ wil maken, kan door het labyrint wandelen. Je kunt het labyrint gebruiken als een pelgrimstocht naar je innerlijk, als een spiegel, als sleutel tot je intuïtie, een probleemoplossend instrument, een dans onder de zon of de sterren.

Op deze pagina:

 • vind je informatie over mogelijke spelregels in en bij het labyrint
 • vragen we je aandacht voor de praktische verzoeken bij het gebruik van het labyrint
 • vind je informatie over de Overtol

Via de horizontale menubalk bovenaan je pagina vind je informatie over komende workshops en activiteiten met het labyrint. Als je op zoek bent naar één op één sessies in het labyrint, neem daarvoor ook gerust contact met ons op.

Welkom in het Schaapshoeve labyrint (0m38s)

Handreikingen voor het lopen van het labyrint

Er zijn geen regels. Volg je gevoel.

Laat je nieuwsgierigheid je leiden en ontdek wat je tijdens deze labyrintwandeling kunt ontdekken. Net als de steencirkel of de levensboom is het labyrint bedoeld als plek om je in verbinding te brengen met je intuítie. Er zijn dus geen goede of foute manieren om een labyrintwandeling te maken.

Om je een beetje op weg te helpen, vind je hier een aantal handreikingen:

 • Maak jezelf stil voor je het labyrint in stapt. Doe dat door bijvoorbeeld drie keer diep in en uit te ademen.
 • Je kunt je voor je wandeling afstemmen op je hart, je intuïtie, het hogere, een specifiek vraagstuk, etc.
 • Volg het graspad tussen de muren. Loop snel, langzaam, bedachtzaam, sta stil, huppel, ren, zing (zachtjes als volle borst overlast geeft), alles is oké. Volg je gevoel.
 • Neem je moment in het doel.
 • Loop via hetzelfde pad weer naar buiten. Loop snel, langzaam, bedachtzaam, sta stil, huppel, ren, zing (zachtjes als volle borst overlast geeft), alles is oké. Volg je gevoel.
 • Als je uit het labyrint stapt, sluit dan met aandacht je wandeling af. Een manier is door het maken van een buiging of ‘leggen van een knoop’ (draai je om naar het labyrint, zeg dank en gedag, draai verder om je as tot je het labyrint weer achter je hebt liggen).

Als er meerdere mensen tegelijk willen lopen, kun je de volgende afspraken in gedachten houden:

 • Begin met lopen als degene voor je de scherpe bocht aan je linkerhand neemt.
 • Voel je vrij om rustig iemand in te halen als jullie tempo te ver uit elkaar blijkt te liggen.
 • Degene die naar buiten loopt, stapt even opzij om degene die naar binnen loopt, voor te laten gaan.
 • Neem je tijd in het doel, én houd rekening met anderen die ook in het doel willen verblijven.

Het samenzijn in het labyrint is als dansen op de dansvloer. Je danst je eigen dans en tegelijkertijd blijf je alert op de andere dansers zodat je niet botst. 

Praktische verzoeken

Graag delen we de praktische (on-?) mogelijkheden van het Schaapshoeve labyrint met je.

 • Het labyrint heeft een eigen energieveld opgebouwd. Loop alsjeblieft om het labyrint heen, en niet er dwars doorheen.
 • Het labyrint ligt in het grasveld tussen ons centrum en de boerderij van Huisgemeente Het Hoge Steen. Het kan zijn dat er activiteiten zijn in een van de boerderijen. Bel dus ajb niet zo maar aan en loop niet zo maar binnen.
 • We vragen je je labyrintwandeling in rust te lopen en je ervaringen rustig met anderen te delen, bijvoorbeeld in de tai chi tuin, bij de steencirkel of bij de levensboom. Andere wandelaars in het labyrint kunnen in stilte hun wandeling voortzetten en overige activiteiten en workshops kunnen ook zonder afleiding hun doorgang vinden.
 • Als je klaar bent met je labyrintwandeling, nodigen we je uit in de tuinen aan de voorkant van de Schaapshoeve te rusten of te wandelen (zie foto). De tuinen achter het labyrint horen bij Het Hoge Steen en zijn privéterrein.
 • Tip! Neem een moment bij de drie grote keien in de tai chi tuin om goed te aarden (zie foto).

Dank je wel voor je begrip.

De Overtol

Schuin-rechts van het labyrint vind je een tegel in het gras met een spiraal erop. Onder deze plek kruisen twee wateraders elkaar. Je kunt dat zien als een ‘negatieve’ plek, aangezien een dergelijke kruising energie wegzuigt. Je kunt er ook naar kijken als een nuttige plek: aangezien het een afbrekende energieplek is, kun je er bijvoorbeeld fantastisch je composthoop op maken. Of een hyperactief mens op laten kalmeren.

Als je het labyrint wilt gaan lopen en je bemerkt dat je nog vol zit met een teveel aan emoties of onrust, stap dan even op deze steen en laat alle overtollige energie wegstromen. Maak je intentie van het loslaten kort en duidelijk, blijf niet te lang staan.

Meer weten?

Neem contact op met Jack Peters of Carin Wennink:

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van komende (labyrint) activiteiten: