De Negen, de Schaapshoeve steencirkel

Een van bijzondere elementen van de Schaapshoeve, is de steencirkel. Op onze reizen door Groot-Brittannië en Ierland hebben we verschillende oude steencirkels bezocht. Het zijn verwonderlijke plekken: hoe zijn ze gemaakt, waar zijn ze voor bedoeld? Het bleken daarnaast ook fijne plekken te zijn. Er ontstond een meditatieve ervaring, een gevoel van verbonden zijn, van energetische kracht, van terugkeren naar jezelf.

Met hulp van vijftig geweldige donateurs is de Schaapshoeve steencirkel in november 2017 tot stand gekomen. Ze vond in juni 2021 haar huidige plek.

Informatie over deze steencirkel

Op deze pagina vind je informatie over de uitlijning van de stenen en handreikingen hoe je de steencirkel kunt bezoeken. Daarnaast vragen we je aandacht voor praktische verzoeken en voor de spelregels voor wat betreft het uitvoeren van ceremonies.

Via de horizontale menubalk bovenaan je pagina vind je informatie over komende activiteiten met de steencirkel. Als je op zoek bent naar één op één sessies of een ceremonie in de steencirkel, neem daarvoor gerust contact met ons op.

Welkom in 'de Negen' (42sec)

De Schaapshoeve steencirkel

De idee van de steencirkel als astronomische kalender spreekt ons zeer aan. De stenen van onze steencirkel zijn daarom als volgt uitgelijnd:

 1. Poortwachter; markeert met steen 9 de ingang op het noordoosten
 2. Lente/Herfst equinox: punt van zonsopkomst aan de horizon; dit punt ligt op het Oosten
 3. Winterzonnewende: punt van zonsopkomst aan de horizon; bij de boswal zie je nog een zgn. outlier steen; deze outlier markeert voor ons het belangrijkste punt in de steencirkel: de zonsopkomst bij de winterzonnewende
 4. Zuiden
 5. Winterzonnewende: punt van zonsondergang aan de horizon
 6. Lente/Herfst equinox: punt van zonsondergang aan de horizon; dit punt ligt op het Westen
 7. Zomerzonnewende: punt van zonsondergang aan de horizon
 8. Noorden
 9. Zomerzonnewende: punt van zonsopkomst aan de horizon;
  + Poortwachter; markeert met steen 1 de ingang op het noordoosten
  + Poortwachter; markeert met steen 1 de ingang op het noordoosten

Het centrum is gemarkeerd met een lage, platte steen.

Uitlijning van 'de Negen'

Gratis kaartje met de uitlijning

Neem bij je volgende bezoek aan de Schaapshoeve een gratis steencirkel-ansichtkaart mee. Op de achterkant van de kaart vind je de uitlijning kort uitgelegd.

Handreikingen voor het bezoeken van de steencirkel

Er zijn geen regels. Volg je gevoel.

Laat je nieuwsgierigheid je leiden en ontdek wat je in dit bezoek kunt ontdekken. Net als een labyrint is de steencirkel bedoeld als plek om je in verbinding te brengen met je intuïtie. Er zijn dus geen goede of foute manieren om een steencirkel te bezoeken.

Om je op weg te helpen, zou je dit kunnen doen. Maak jezelf stil voor je de steencirkel in stapt. Doe dat door bijvoorbeeld drie keer diep in en uit te ademen.

Je kunt je voor je bezoek afstemmen op je hart, je intuïtie, het hogere, een specifiek vraagstuk, etc. Begroet de stenen en laat je voeten je door de steencirkel leiden. Je zou bijvoorbeeld buitenom de steencirkel kunnen lopen tegen de klok in, naar binnen gaan en binnenin nogmaals een ronde maken met de klok mee.

Als je uit de steencirkel stapt, sluit met aandacht je bezoek af. Een manier is door het maken van een buiging of ‘leggen van een knoop’ (draai je om naar de steencirkel, zeg dank en gedag, draai verder om je as tot je de steencirkel weer achter je hebt liggen).

Bullaun stone

Als je vanaf de weg naar de steencirkel loopt, kom je voorbij een bullaun stone.

In Ierland hebben ze een heel oude manier van wensen doen. Dat doen ze met zo’n bullaun stone. Met de kleine steen draai je drie keer met de klok mee. Terwijl je draait, doe je je wens.

Door al dat gedraai en geschuur ontstaat er een holletje in de steen. Het regenwater dat in het holletje blijft staan, brengt ook geluk.

Praktische verzoeken

De stenen staan stevig in de grond; klim er echter ajb niet op en ga er niet op zitten (neem zelf een zitmatje mee o.i.d.). Het midden van de steencirkel is gemarkeerd met een platte steen; je kunt hier op staan; let er echter op dat deze door weersomstandigheden nat en dus glad kan zijn.

Wil je offers of ceremonies doen in de steencirkel, lees dan hieronder even verder.

Dank je wel voor je begrip. 

De paarden en de paardenwei

De steencirkel ligt naast de paardenwei van praktijk Bloesem & Paard van Nancy de Klein. Laat de paarden uit zichzelf naar je toe komen als ze dat willen, en als ze dat zelf willen mag je ze aaien. Blijf alsjeblieft uit hun wei. Ze worden uitstekend verzorgd, fijn als je ze dus ook niet wilt voeren.

Lieve mensen,

Je mag ons aaien,
Maar geef ons niets te snaaien.

Je mag ons bewonderen
Zonder dat je de wei in komt en ons gaat overdonderen.

Dan houden wij het zuiver en vrij,
en dan is iedereen tevreden en blij.

Offertjes, ceremonies en energetische reinigingen

Graag vragen we je aandacht voor de energetische zorg voor de Schaapshoeve steencirkel.

Mocht je een dankoffertje achter willen laten, doe dat dan van natuurlijk materiaal (gras, bloempje, dennenappel, takjes, water, een haar, steentje, e.d.) of met je stem (vertel een verhaal, draag een gedicht voor, zing een lied). Gebruik ajb geen cake of brood of ander voedsel i.v.m. ongedierte. Gebruik geen kaarsen i.v.m. brandgevaar en knoeien van kaarsvet.

Het uitvoeren van een openbaar of besloten ritueel of ceremonie – klein of groot – is alleen toegestaan na overleg

Energetische reinigingen

We vragen je vriendelijk en nadrukkelijk géén energetische reinigingen of iets dergelijks uit te voeren (ook niet op afstand). Als en indien nodig, zullen we dat als hoeders van de plek zelf verzorgen. Zeg na je bezoek gewoon dank je wel en laat je intentie achter van liefde en zuiverheid.

In onze beleving is het natuurlijk dat de Aarde zowel lichte plekken als donkere plekken kent. Beide kwaliteiten zijn belangrijk; zonder het donker kan er geen licht zijn. Ook het donker kent zijn kwaliteiten. In het donker van de schoot van de Aarde liggen de zaden verborgen en in de donkere schoot van een mensen- of dierenvrouw groeit een kind. Denk ook aan een kruising van wateraders. Wellicht niet goed om op te slapen, maar wel een uitstekende plek om de zuigende kracht te gebruiken om je composthoop bovenop te leggen.

Wij vinden dat een plek dan ook niet altijd licht hóeft te zijn. Soms hoort een stukje donker bij de energie van de plek, maakt het deel uit van de geschiedenis daar. Moeder Aarde regelt de energie van deze plekken zelf en houdt de balans van de Aarde intact. Daar hoeven wij mensen over het algemeen niets aan te doen of aan op te lossen. Vandaar ons verzoek in elk geval op de plekken die wij hoeden, geen reinigingen o.i.d. uit te voeren.

De Negen door Maaike Albers

De Negen
door Maaike Albers

Meer weten?

Neem contact op met Jack Peters of Carin Wennink:

Ontvang de nieuwsbrief en blijf op de hoogte: