De Negen, de Schaapshoeve steencirkel

Let op:

De Schaapshoeve steencirkel is met ingang van mei 2024 tijdelijk NIET vrij toegankelijk.

Neem contact met ons op bij vragen of verzoeken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Steencirkel als krachtplek

Steencirkels zijn verwonderlijke bouwwerken. Ze roepen vele vragen op: hoe zijn ze ooit gemaakt, en vooral: waar zijn ze voor bedoeld? Wij hadden in steencirkels meditatieve ervaringen, een gevoel van verbonden zijn, van energetische kracht, van terugkeren naar jezelf. Er ontstond een verlangen om een steencirkel bij de Schaapshoeve aan te leggen. Met hulp van vijftig geweldige donateurs is de Schaapshoeve steencirkel in november 2017 tot stand gekomen. Ze vond in juni 2021 haar huidige plek.

Uitlijning van 'de Negen'

20220625-UitlijningDeNegen

De Schaapshoeve steencirkel

De idee van de steencirkel als astronomische kalender spreekt ons zeer aan. De stenen van onze steencirkel zijn daarom als volgt uitgelijnd:

 1. Poortwachter; markeert met steen 9 de ingang op het noordoosten
 2. Lente/Herfst equinox: punt van zonsopkomst aan de horizon; dit punt ligt op het Oosten
 3. Winterzonnewende: punt van zonsopkomst aan de horizon; bij de boswal zie je nog een zgn. outlier steen; deze outlier markeert voor ons het belangrijkste punt in de steencirkel: de zonsopkomst bij de winterzonnewende
 4. Zuiden
 5. Winterzonnewende: punt van zonsondergang aan de horizon
 6. Lente/Herfst equinox: punt van zonsondergang aan de horizon; dit punt ligt op het Westen
 7. Zomerzonnewende: punt van zonsondergang aan de horizon
 8. Noorden
 9. Zomerzonnewende: punt van zonsopkomst aan de horizon;
  + Poortwachter; markeert met steen 1 de ingang op het noordoosten
  + Poortwachter; markeert met steen 1 de ingang op het noordoosten

Het centrum is gemarkeerd met een lage, platte steen.

De paarden en de paardenwei

De steencirkel ligt naast de paardenwei van praktijk Bloesem & Paard van Nancy de Klein. Laat de paarden uit zichzelf naar je toe komen als ze dat willen, en als ze dat zelf willen mag je ze aaien. Blijf alsjeblieft uit hun wei. Ze worden uitstekend verzorgd, fijn als je ze dus ook niet wilt voeren.

Lieve mensen,

Je mag ons aaien,
Maar geef ons niets te snaaien.

Je mag ons bewonderen
Zonder dat je de wei in komt en ons gaat overdonderen.

Dan houden wij het zuiver en vrij,
en dan is iedereen tevreden en blij.

Offertjes, ceremonies en energetische reinigingen

Graag vragen we je aandacht voor de energetische zorg voor de Schaapshoeve steencirkel.

Mocht je een dankoffertje achter willen laten, doe dat dan van natuurlijk materiaal (gras, bloempje, dennenappel, takjes, water, een haar, steentje, e.d.) of met je stem (vertel een verhaal, draag een gedicht voor, zing een lied). Gebruik ajb geen cake of brood of ander voedsel i.v.m. ongedierte. Gebruik geen kaarsen i.v.m. brandgevaar en knoeien van kaarsvet.

Het uitvoeren van een openbaar of besloten ritueel of ceremonie – klein of groot – is alleen toegestaan na overleg. Dus ook niet drummen.

Energetische reinigingen

We vragen je vriendelijk en nadrukkelijk géén energetische reinigingen of iets dergelijks uit te voeren (ook niet op afstand). Als en indien nodig, zullen we dat als hoeders van de plek zelf verzorgen. Zeg na je bezoek gewoon dank je wel en laat je intentie achter van liefde en zuiverheid.

In onze beleving is het natuurlijk dat de Aarde zowel lichte plekken als donkere plekken kent. Beide kwaliteiten zijn belangrijk; zonder het donker kan er geen licht zijn. Ook het donker kent zijn kwaliteiten. In het donker van de schoot van de Aarde liggen de zaden verborgen en in de donkere schoot van een mensen- of dierenvrouw groeit een kind. Denk ook aan een kruising van wateraders. Wellicht niet goed om op te slapen, maar wel een uitstekende plek om de zuigende kracht te gebruiken om je composthoop bovenop te leggen.

Wij vinden dat een plek dan ook niet altijd licht hóeft te zijn. Soms hoort een stukje donker bij de energie van de plek, maakt het deel uit van de geschiedenis daar. Moeder Aarde regelt de energie van deze plekken zelf en houdt de balans van de Aarde intact. Daar hoeven wij mensen over het algemeen niets aan te doen of aan op te lossen. Vandaar ons verzoek in elk geval op de plekken die wij hoeden, geen reinigingen o.i.d. uit te voeren.

De Negen door Maaike Albers

De Negen
door Maaike Albers