De Negen, de Schaapshoeve steencirkel

Een van de elementen die de Schaapshoeve zo’n bijzondere plek maakt, is de steencirkel. Pas aangelegd in november 2017 na een geweldige bijdrage van zo’n 50 donateurs, lijkt het nu alsof de steencirkel er altijd al gelegen heeft. De stenen komen uit de Achterhoek, maar zijn oorspronkelijk in de laatste ijstijd (zo’n 150.000 jaar geleden) door de ijskap vanuit Scandinavië naar onze gebieden gebracht.

Op onze reizen door Groot-Brittannië en Ierland hebben we verschillende oude steencirkels bezocht. Het zijn verwonderlijke plekken: hoe zijn ze gemaakt, waar zijn ze voor bedoeld? Het bleken daarnaast ook fijne plekken te zijn. Er ontstond een meditatieve ervaring, een gevoel van verbonden zijn, van energetische kracht, van terugkeren naar jezelf.

Op deze pagina:

 • vind je informatie over de steencirkel en de uitlijning van de stenen
 • vind je handreikingen hoe je de steencirkel kunt bezoeken
 • vragen we je aandacht voor de praktische verzoeken bij het gebruik van de steencirkel
 • vragen we je aandacht voor de spelregels aangaande het uitvoeren van ceremonies

Via de horizontale menubalk bovenaan je pagina vind je informatie over komende activiteiten met de steencirkel. Als je op zoek bent naar één op één sessies of een ceremonie in de steencirkel, neem daarvoor gerust contact met ons op.

Welkom in 'de Negen' (42sec)

De Schaapshoeve steencirkel

De idee van de steencirkel als astronomische kalender spreekt ons zeer aan. De stenen van onze steencirkel zijn daarom als volgt uitgelijnd:

 1. Poortwachter; markeert met steen 9 de ingang op het noordoosten
 2. Lente/Herfst equinox: punt van zonsopkomst aan de horizon; dit punt ligt op het Oosten
 3. Winterzonnewende: punt van zonsopkomst aan de horizon; bij de boswal zie je nog een zgn. outlier steen; deze outlier markeert voor ons het belangrijkste punt in de steencirkel: de zonsopkomst bij de winterzonnewende
 4. Verbinder (geen specifieke uitlijning op een astronomisch punt)
 5. Winterzonnewende: punt van zonsondergang aan de horizon
 6. Lente/Herfst equinox: punt van zonsondergang aan de horizon; dit punt ligt op het Westen
 7. Zomerzonnewende: punt van zonsondergang aan de horizon
 8. Verbinder (geen specifieke uitlijning op een astronomisch punt)
 9. Zomerzonnewende: punt van zonsopkomst aan de horizon;
  + Poortwachter; markeert met steen 1 de ingang op het noordoosten

Het centrum is gemarkeerd met een lage, platte steen.

Uitlijning van 'de Negen'

Gratis kaartje met de uitlijning

Neem bij je volgende bezoek aan de Schaapshoeve een gratis steencirkel-ansichtkaart mee. Op de achterkant van de kaart vind je de uitlijning kort uitgelegd.

Handreikingen voor het bezoeken van de steencirkel

Er zijn geen regels. Volg je gevoel.

Laat je nieuwsgierigheid je leiden en ontdek wat je in dit bezoek kunt ontdekken. Net als het labyrint of de levensboom is de steencirkel bedoeld als plek om je in verbinding te brengen met je intuïtie. Er zijn dus geen goede of foute manieren om een steencirkel te bezoeken.

Om je op weg te helpen, hier een aantal handreikingen:

 • Maak jezelf stil voor je de steencirkel in stapt. Doe dat door bijvoorbeeld drie keer diep in en uit te ademen.
 • Je kunt je voor je bezoek afstemmen op je hart, je intuïtie, het hogere, een specifiek vraagstuk, etc.
 • Begroet de stenen en laat je voeten je door de steencirkel leiden.
 • Je zou bijvoorbeeld buitenom de steencirkel kunnen lopen tegen de klok in, naar binnen gaan en binnenin nogmaals een ronde maken met de klok mee.

Als je uit de steencirkel stapt, sluit met aandacht je bezoek af. Een manier is door het maken van een buiging of ‘leggen van een knoop’ (draai je om naar de steencirkel, zeg dank en gedag, draai verder om je as tot je de steencirkel weer achter je hebt liggen).

Praktische verzoeken

Graag delen we de praktische (on-?) mogelijkheden van de Schaapshoeve steencirkel met je.

 • De steencirkel ligt in de wei voor de Schaapshoeve; het is vrij toegankelijk vanaf de parkeerplaats. Voel je vrij om zonder afspraak de steencirkel te bezoeken. Heb je interesse in een kop thee en een ontmoeting met ons, bel even voor het maken van een afspraak. Mocht er een georganiseerde activiteit in de steencirkel plaatsvinden, vragen we je een andere keer terug te komen.
 • De stenen staan stevig in de grond; klim er echter ajb niet op en ga er niet op zitten (neem zelf een zitmatje mee o.i.d.). Het midden van de steencirkel is gemarkeerd met een platte steen; je kunt hier op staan; let er echter op dat deze door weersomstandigheden nat en dus glad kan zijn.
 • Het is niet de bedoeling dat je het terrein van de Schaapshoeve of huisgemeente Het Hoge Steen verkent; blijf ajb op het weiland van de steencirkel. Het kan zijn dat er activiteiten zijn in een van de boerderijen; bel dus ajb niet zo maar aan en loop niet zo maar binnen.
 • Wil je offers of ceremonies doen in de steencirkel, lees dan hieronder even verder.
 • Denk aan weersomstandigheden en draag geschikte kleding en schoeisel.

Dank je wel voor je begrip. 

Offertjes, ceremonies en energetische reinigingen

Graag vragen we je aandacht voor de energetische zorg voor de Schaapshoeve steencirkel.

 • Mocht je een dankoffertje achter willen laten, doe dat dan van natuurlijk materiaal (gras, bloempje, dennenappel, takjes, water, een haar, steentje, e.d.) of met je stem (vertel een verhaal, draag een gedicht voor, zing een lied). Gebruik ajb geen cake of brood of ander voedsel i.v.m. ongedierte. Gebruik liever geen kaarsen i.v.m. het knoeien van kaarsvet. Het kan zijn dat we hier een speciale plek voor inrichten, zodat je jouw offer(tje) daaraan kunt toevoegen en de steencirkel zelf ‘blanco’ blijft; dit zal in de loop van de tijd duidelijk worden
 • Het uitvoeren van een openbaar of besloten ritueel of ceremonie – klein of groot – is niet toegestaan, maar gaat alleen in overleg

Energetische reinigingen

In onze beleving is het natuurlijk dat de Aarde zowel lichte plekken als donkere plekken kent. Beide kwaliteiten zijn belangrijk; zonder het donker kan er geen licht zijn. Ook het donker kent zijn kwaliteiten. In het donker van de schoot van de Aarde liggen de zaden verborgen en in de donkere schoot van een mensen- of dierenvrouw groeit een kind. Denk ook aan een kruising van wateraders. Wellicht niet goed om op te slapen, maar wel een uitstekende plek om de zuigende kracht te gebruiken om je composthoop bovenop te leggen.

Wij vinden dat een plek dan ook niet altijd licht hóeft te zijn. Soms hoort een stukje donker bij de energie van de plek, maakt het deel uit van de geschiedenis daar. Moeder Aarde regelt de energie van deze plekken zelf en houdt de balans van de Aarde intact. Daar hoeven wij mensen over het algemeen niets aan te doen of aan op te lossen.

We vragen je vriendelijk en nadrukkelijk géén energetische reinigingen of iets dergelijks uit te voeren (ook niet op afstand). Als en indien nodig, zullen we dat als hoeders van de plek zelf verzorgen. Dank je wel voor je begrip. 

Meer weten?

Neem contact op met Jack Peters of Carin Wennink:

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van komende (labyrint) activiteiten: