Traditioneel boogschieten

Praktische informatie

Zie per onderdeel voor de komende workshops:

 • Zen boogschieten
 • Koreaans boogschieten
 • Japans Traditioneel boogschieten

Zen (traditioneel) boogschieten

Om te jagen en te overleven vond de mens al heel lang geleden de pijl en boog uit. De prehistorische ijsmummie die de naam Ötzi kreeg, droeg vijfduizend jaar geleden een 1,82m lange, van taxushout gemaakte boog en enkele pijlen bij zich.

In onze tijd is boogschieten een sport, een fijne bezigheid die niet alleen leuk is, maar meer kan brengen dan dat. Bij het boogschieten richt je je aandacht op pijl, boog en doel. Er is geen ruimte voor iets anders, je dagelijkse gedachten kun je, moet je loslaten. Dat brengt ontspanning op een actieve manier.

Er is ook een cursus traditioneel boogschieten. Kijk hiervoor op de website van Centerself.nl

Workshop Zen Boogschieten

Naast de basiselementen van het boogschieten gaat in deze workshop extra aandacht naar het innerlijk proces. De rust, de kalmte, de focus. Een samenspel van lichaam en geest die zich uit in de pijl onderweg naar zijn doel. In oosterse culturen is dit een levenwijze die een belangrijke basis legt voor het beoefenen van bijvoorbeeld tai chi en het boogschieten. In deze workshop zal je met Oosterse bogen en pijlen werken.

 • Datum: zaterdagmiddag 13 april 2024
 • Aanvang: 13.30 uur, je bent welkom vanaf 13:00u
 • Minimaal 3 en maximaal 6 personen per workshop
 • Jouw bijdrage: €45

Workshop Koreaans Boogschieten

Binnen boogschieten wordt traditioneel boogschieten steeds populairder. En binnen het traditioneel boogschieten zijn er weer verschillende interessante disciplines om te beoefenen. Een daarvan is het boogschieten op de traditionele Koreaanse manier. Men gebruikt hierbij de typisch koreaanse bogen en op de boog afgestemde pijlen.=In deze workshop introduceer ik je met de bogen en de stijl van deze vorm van traditioneel oosters boogschieten. Een duidelijke stap voor stap uitleg om daarna zelf aan de slag te gaan. Uiteraard spelen discipline en veiligheid altijd een belangrijke rol in deze workshops maar dat mag vanzelf spreken voor ieders veiligheid.

Bij interesse en enthousiasme zijn er ook mogelijkheden om na de workshop deel te gaan nemen aan cursussen traditioneel boogschieten in de diverse stijlen.

 • Datum: op afspraak
 • Aanvang: 14:00 uur, je bent welkom vanaf 13:30u
 • Minimaal 3 en maximaal 6 personen per workshop.
 • Jouw bijdrage: €55

Workshop Japans Traditioneel Boogschieten

Kyodo boogschieten is de officiële traditionele Japanse manier van boogschieten. Kyodo is een jarenlange intensieve training, die gezien de gevraagde tijd, intensiteit en financien voor veel mensen niet is weggelegd. Onze workshop Japans traditioneel boogschieten volgt de basisprincipes van kyodo, maar is geen officiële kyodo training. Je maakt jezelf in deze workshop vertrouwd met de traditionele manier waarop boogschieten in Japan wordt gedaan. Hiervoor maak je gebruik van de juiste Japanse yumi bogen en ya pijlen. Stap voor stap wordt je getoond hoe het boogschieten volgens de oude Japanse traditie werd en wordt gedaan.

 • Datum: op afspraak
 • Aanvang: 14:00 uur, je bent welkom vanaf 13:30u
 • Minimaal 3 en maximaal 6 personen per workshop.
 • Jouw bijdrage: €63

Heb je een groepje deelnemers?
Dan plannen we speciaal voor jullie een workshop in!

Weersvooruitzichten
 
Draag kleding waarin je vrij kunt bewegen en waarvan het oké is dat ze op het veld vuil worden. Neem stevige buitenschoenen mee, zodat je binnen en buiten gepast schoeisel kunt dragen. Je zult veel buiten zijn, ook als het (licht) regent. Neem die spullen mee waardoor je droog blijft of droog naar huis kunt.

Over Jack Peters

“Wie heeft er vroeger ook van takken en een touw een pijl en boog gemaakt? Ik herinner me dat ik het erg leuk vond om het te maken en ermee te spelen. In films – oud en nieuw – kon en kan ik genieten van de techniek van het boogschieten. Hoe zou het voelen om dat zelf te doen? Ik schafte een boog en pijlen aan, kocht een doel en ging aan de slag. Allereerst bleek ik het enorm leuk te vinden om te doen. Daarnaast bleek het ook echt een bezigheid waar ik al het andere dat me bezighield kon loslaten. Alleen de focus op pijl, boog en doel. Dat bracht me ontspanning op een actieve manier. En dat deel ik graag met jou.”

Meer lezen over Jack kan op de pagina Even voorstellen.