Lezing: Natuurlijke creativiteit voor dagelijks gebruik

Praktische informatie

Natuurlijke creativiteit voor dagelijks gebruik

Het tijdperk van wijsheid dient zich aan: Het creatief omarmen van crisis, niet-weten en destructie.

We zitten middenin de grootste transitie van de samenleving sinds … ooit. Dat klinkt heel pompeus en grotesk. Daar kun je angstig en ook enthousiast van worden, misschien wel tegelijkertijd zelfs. Tenminste, voor mij geldt het beide. Het is een tijd van disruptie en onlangs zag ik een video waarin het mooi werd gezegd. Disruptie breekt de orde zoals we die kennen open waardoor er iets kan ontstaan waar de anderen beter van worden. Zoals duizenden monniken hun baan verloren door de komst van de boekdrukkunst, en de anderen werden er beter van. Dat houd ik voor ogen; dat jij, ik, wij als mens en planeet er allemaal beter van worden.

Afbeelding: Harm van den Wijngaard

Hoe dan? Door een snufje chaos, wat harmonieuze klanken en ontspannende ambiance. Onze one-track mind (geleend van Queen) heeft daar moeite mee. Harder werken, meer orde en geen tijd voor stilte, rust of ontspanning is het collectieve devies. Deze lezing kan je zien als een uitnodiging om terug te keren naar een natuurlijke staat van onszelf. Waarin verwondering, spel en plezier hoogtij vieren. En waarin je misschien meer te ontleren hebt dan erbij te leren. Het dagelijks gebruik van natuurlijke creativiteit kan je wereld op z’n kop zetten en is geheel op eigen risico.

Inspiratiebronnen voor deze lezing zijn onder anderen Stephen Covey (7 gewoonten), Jan Bommerez en Michael Jackson.

MoNaTISA door Fontys Educatief Centrum

Over Martijn Derksen

’88 | Creatieve generalist | Mediamaker | Filmfanaat | Docent, schrijver & spreker |

Door een spiritualiteitsreis is hij enorm geraakt en geïnspireerd. In zijn huidige werk geeft hij op allerlei manieren vorm aan die dimensie zoals terug te zien is in het MoNaTISA model, Waarom Niet en de videoserie Het Onmogelijk Mogelijk Maken. Gedreven om bij te dragen aan een heel nieuwe maatschappij (circulerende samenleving) waarin mensen, dingen en ideeën vrij kunnen circuleren.

Meer informatie over Martijn Derksen en zijn werk vind je op www.martijnderksen.nl en www.madnesz.nl

Foto: Thea Jakobs