Salutogenese

Praktische informatie
 • Wanneer: nieuwe datum volgt
 • Tijd: van 10:30 tot ongeveer 17:30 uur
  Je bent welkom vanaf 10.00 uur
 • Bijdrage: op vrijwillige basis
  Birgit nodigt je uit op vrijwillige basis, een donatie voor haar en een donatie voor de locatie
  Neem je eigen lunch mee
 • Informatie:
  Meer informatie over Birgit Spoorenberg en haar werk vind je op https://cursussalutogenese.nl/
 • Aanmelden:
  Aanmelden kan rechtstreeks bij Birgit via https://cursussalutogenese.nl/contact/

Salutogenese

oorzaken van gezondheid

De ééndaagse cursus “Salutogenese, oorzaken van gezondheid” is gratis toegankelijk en richt zich op het stimuleren van gezondheid. Na afloop van de cursus is er de mogelijkheid om middels een donatie je waardering te laten blijken. Over het algemeen beginnen we de dag om 10:30 uur en eindigen we rond 17:30  uur.

Belangrijkste onderwerpen van de cursus:
– Hoe zorg je voor behoud van gezondheid?
– Kun je bij jezelf herkennen dat je je gezondheid aan het verliezen bent en kun je dan nog bijsturen?

In de cursus vertel ik je in grote lijnen over ons afweersysteem, gaan we in op wat stress nu eigenlijk is en wat dat te maken heeft met o.a. voeding, beweging, bioritme, temperatuur en ademhaling.
Ik laat je zien wat er in het lichaam gebeurt als het door welke oorzaak dan ook onder druk komt te staan. En hoe je er voor kunt zorgen dat de strategieën waar ons lichaam over beschikt om te zorgen dat problemen worden opgelost, optimaal hun functie kunnen uitoefenen.

Naast het verstrekken van beknopte informatie over de werking van het lichaam, is het mijn intentie je naar huis te laten gaan met een hoofd vol inspiraties om direct zelf mee aan de slag te gaan!

Over Birgit Spoorenberg

Mijn naam is Birgit Spoorenberg en ik ben moeder van 2 heerlijke spruitjes. Enkele jaren werkte ik als waarnemend huisarts in diverse praktijken in Zuid-Limburg. Door de druk van de overvolle wachtkamer en de korte tijd die per consult gepland stond, kreeg ik het gevoel dat ik ernstig moest korten op de kwaliteit van de door mij geleverde zorg. Ik bluste met name brandjes. Ook stelde ik mezelf steeds de vraag waaróm mensen ziek worden, op een bepaald moment klachten krijgen en anderen niet. Is dit te beïnvloeden?

Ik wilde leren hoe brand kon worden voorkómen. Binnen de kaders van de huisartsgeneeskunde wist ik me met deze vragen geen raad. In de klinische Psycho Neuro Immunologie vond ik wat ik zocht: Ja, gezondheid is voor een erg groot deel te beïnvloeden. Voeding, beweging, psychologie, sociale interactie en kennis omtrent de werking van het menselijk lichaam zijn de ingrediënten en uitleg is de sleutel tot succes.

Ik besloot me als consultatief arts binnen mijn eigen praktijk Prakijk Salutogenese te richten op het streven naar en behouden van gezondheid. Ik wil samen met mijn cliënt zoeken naar gezonde evenwichten en de juiste omstandigheden creëren om de weg vrij te maken voor een zo goed mogelijk functionerend menselijk lichaam.

Meer informatie vind je op https://cursussalutogenese.nl/