De Schaapscourant

februari 2017 bijlage

HET LABYRINT

Labyrint als levensweg van iedereen 
 
Het labyrint wordt al zo’n 4000 of 5000 jaar over de hele wereld gevonden. Er zijn inmiddels verschillende vormen labyrinten: ronde, rechthoekige, hartvormige; drie paden, zeven paden, elf of nog meer paden. Kenmerkend van het labyrint is dat de muren laag zijn: je kunt altijd zien waar je je in het labyrint bevindt. Op de Schaapshoeve ligt een zogenoemd klassiek zevenpads labyrint.

Meestal wordt de labyrintwandeling omschreven als bestaande uit drie delen: de weg naar binnen, een verblijf in het doel en de weg naar buiten. Het lopen van het labyrint is zonder regels. Zoals jij voelt dat goed voor je is, zo loop je het. Snel of langzaam, in stilte of zingend, gewone pas of pelgrimspas, stilstaan in bochten of dansend onderweg; dat mag allemaal.

Het labyrint wordt in vele culturen gezien als een weergave van je levensweg. Net als op je levenspad kom je in het labyrint wendingen tegen, lijk je soms ver van je bestemming te raken, is er veel afwisseling of weinig, en uiteindelijk kom je in het doel uit. Je zou kunnen zeggen dat het labyrint je daarmee eigenlijk een diepe vorm van vertrouwen en overgave kan leren.

Wat zo mooi is aan het labyrint, is dat het in echt allerlei verschillende culturen gevonden is en ook binnen verschillende religies gebruikt is en wordt. Het labyrint is er voor iedereen.

Labyrint of doolhof?

Een labyrint is iets anders dan een doolhof. Het woord zegt het al: in een doolhof ben je aan het dolen, dwalen, zoeken, speuren, puzzelen, denken, tot je de weg naar binnen vindt.

Het pad van het labyrint daarentegen voert je altijd naar het centrum. In het labyrint zijn geen doodlopende paden en de muren zijn laag: je kunt altijd zien waar je bent.

Er wordt wel samengevat:
In een doolhof zoek je de weg, het labyrint wijst je de weg.

klassiek7l 01

Wat kan je er mee?

Het labyrint biedt je een veilige ruimte waar je gedachten kunnen verstillen en je gevoel gehoord kan worden; een plek waar hart en hoofd kunnen verbinden.

Je kunt het labyrint zien als weg naar binnen, naar je innerlijk, naar je hart. Een moment van rust, bezinning, gebed, meditatie. Het labyrint kan een dagelijkse spiegel voor je zijn, een rechtstreekse route naar je intuïtie, een pelgrimstocht naar bezieling, een probleem-oplossend instrument.

Een labyrint biedt je de ruimte voor een ervaringsmoment. Een neutrale onderzoeksvraag, zonder oordelen: “Wat word je je gewaar tijdens je wandeling door het labyrint?”

En dat levert soms verrassende inzichten op!

Lees deze reacties van deelnemers:

  • “Het labyrint geeft mij diepgang en maakt stil.”
  • “Ik val van de ene verbazing in de andere!”
  • “Ik heb intens genoten in het labyrint. Ik voel me geleid en gesteund.”
  • “Ik kan meer rust vinden om daar te komen waar ik wil zijn.”
  • “Opeens voel ik dat mijn [overleden] moeder naast me zit.”
  • “Het brengt rust, vertrouwen, speelsheid.”
  • “Ik heb veel mooie ervaringen en inzichten gehad.”
  • “Deze jaarcyclus heeft mij de diepgang gegeven die ik zocht.”
  • “Het bracht mij dichter bij mijzelf.”
  • “Ik merkte een zachte innerlijke leiding die iets in werking bracht.”

Dus wat denk je?

Zelf maar eens gaan ervaren wat het labyrint jou brengen kan? In de kolom hiernaast vind je een overzicht van alle activiteiten op de Schaapshoeve. Je bent van harte welkom!

Meer weten?