DSH steencirkel project

De Schaapshoeve steencirkel

Een van de elementen die de Schaapshoeve zo'n extra bijzondere plek gaat maken, is de steencirkel.

Wanneer we door Europa reizen, tijdens studiereis of vakantie, houden we ervan oude megalitische monumenten te bezoeken. Mega-liet betekent grote-steen; denk aan hunebedden, grafheuvels, dolmen, steencirkels, staande stenen, gemaakt door onze voorouders in het neoliticum, zo grofweg tussen 6000 en 1000 voor Christus.

De altijd aanwezige verwondering over hoe deze gigantische bouwwerken gemaakt zijn en de diepe nieuwsgierigheid waarvoor ze gebruikt werden, voedt telkens weer onze verbeeldingskracht.

De tijd is rijp voor een steencirkel op de Schaapshoeve en daar vragen we jouw hulp voor.


Verzameld bedrag €3.158,-

door -53- donateurs

laatste toevoeging:  27 december 2017


Making of de steencirkel
volg hier de vorderingen


Wat is een steencirkel?

Een steencirkel is, zoals het woord al zegt, een cirkel gemaakt van stenen. Grote stenen. Denk aan stenen van diverse meters hoog en duizenden kilo's zwaar.

Het bekendste voorbeeld van een steencirkel is Stonehenge, op de Salisbury Plains in Somerset, Groot-Brittannië. Daar zijn de grootste stenen zo'n 9 meter hoog en ze wegen tot zo'n 25.000 kilogram per stuk.

Zó groot willen we de steencirkel op de Schaapshoeve niet maken... ;-)
 

Waarom een steencirkel op de Schaapshoeve?

Op onze reizen door Groot-Brittannië en Ierland hebben we verschillende oude steencirkels bezocht. Het zijn allereerst verwonderlijke plekken: hoe zijn ze gemaakt, waar zijn ze voor bedoeld? Het bleken daarnast ook fijne plekken te zijn. Er ontstond een meditatieve ervaring, een gevoel van verbonden zijn, van energetische kracht, van terugkeren naar jezelf.

Zo'n oude steencirkel roept bij ons ook vragen op. Hoe zou het zijn om een nieuwe steencirkel te maken? Hoe ondersteunt dat ons Schaapshoeve motto 'centrum voor persoonlijke groei en welzijn'? Wat doet een steencirkel voor persoonlijke groei, voor welzijn? Hoe zou dat werken? Zou het überhaupt werken? Wij denken van wel.

En dan zit er maar één ding op.
Maken en samen gaan ontdekken.

De Schaapshoeve steencirkel zal helemaal gericht zijn op het getal 9. Een steencirkel van 9 grote stenen, die zo'n 90 tot 140 cm boven het maaiveld uitsteken. De cirkel krijgt een doorsnede van 18 meter (1+8=9).

Deze steencirkel zal voor iedereen (vrij) toegankelijk zijn. Behalve natuurlijk wanneer er workshops of andere steencirkel labyrint gerelateerde activiteiten plaatsvinden.
 

Hoe komt het eruit te zien?

Om te beginnen willen we het grote weiland voor de Schaapshoeve milieuvriendelijk maken. We willen er biologisch kruidengras in zaaien dat in eigen beheer onderhouden wordt.

Onkruidbestrijding, mestinjectie en beschadigingen aan de grondstructuur door die injectie zijn daarmee verleden tijd. Weer een stukje natuur natuurlijk voor de natuur.

In dit weiland willen we van negen grote Drentse zwerfkeien een steencirkel maken. Het centrale symbool waarmee we in de steencirkel willen werken, is het getal negen. Negen stenen, 18 meter doorsnede, etc. Het getal negen staat o.a. voor vervolmaking en vervulling. 
 

Het belangrijkste van de steencirkel: de stenen

En hier komt jouw hulp bij om de hoek kijken.

Vind in ons moerassige Nederland maar eens 9 grote stenen. We zijn al een paar jaar hier en daar op zoek, maar konden tot nu toe niks vinden. Onlangs ontmoetten we in Drenthe een man die ons kan verbinden met een plek waar we grote Drentse zwerfkeien kunnen kopen. Ook heeft hij de mogelijkheid om transport en plaatsing van die dikke knoeperds te kunnen regelen.

We kunnen nu twee dingen doen.

 1. doorsparen tot we de financiën rond hebben en het risico lopen dat dit contact en deze mogelijkheid ons ontschiet
 2. jullie hulp vragen via donatie de financiën rond te maken en deze kans met beide handen aangrijpen

Wij kiezen optie twee!

We zijn enthousiast, wij geloven dat de steencirkel harten gaat raken, wij willen de kans aangrijpen om de steencirkel op de Schaapshoeve te realiseren.

 

Donatie: voor wat, hoort wat

Wij geloven dat we met zo'n unieke steencirkel van de Schaapshoeve een nóg mooiere plek voor jullie kunnen maken om persoonlijke groei en welzijn te ervaren. De steencirkel zal weer nieuwe aspecten in je kunnen aanraken en wellicht oproepen tot volgende stappen op je levenspad.

Je kunt een bedrag doneren om de steencirkel te realiseren. Je kunt zelf kiezen welk bedrag je wilt doneren.

Bij de opening van de steencirkel organiseren we een uniek klankconcert speciaal voor onze donateurs.

Daarnaast kun je van een andere mogelijkheid gebruik maken. Bij een bedrag van €25 of hoger, bieden we je afhankelijk van je donatie 20% korting op een of meerdere sessies klankbeleving en/of labyrintsessies.

Op een rijtje:

 • Benodigd bedrag: €7.500 / €10.000
 • Donatiebedrag: elk bedrag is mogelijk en van harte welkom
 • Bij de opening van de steencirkel word je als donateur uitgenodigd voor een uniek klankconcert
 • Vanaf €25,- kan je gebruik maken van 20% korting op een sessie klankbeleving of een labyrintsessie
 • Vanaf €50,- kan je gebruik maken van 20% korting op twee sessies klankbeleving en/of labyrint sessies
 • Vanaf €100,- kan je gebruik maken van 20% korting op drie sessies klankbeleving en/of labyrint sessies

Het proces van doneren willen we graag als volgt praktisch aanpakken:

 • Je doet in eerste instantie alleen een toezegging voor donatie van je gewenste bedrag via e-mail
 • Zodra we het bedrag van €5.000 behalen en dit bijzondere project kunnen starten, krijgt elke donateur bericht voor het overmaken van het toegezegde donatiebedrag
 • Je wordt uitgenodigd voor het klankconcert bij de opening
 • Op deze pagina houden we het bedrag bij en houden we je op de hoogte van de voortgang van het project

 

Doneren! Tips en suggesties! Hulp! 

Ben je net zo enthousiast geworden om een steencirkel op de Schaapshoeve te realiseren als wij en wil je ons daarbij helpen, horen we graag van je. Als je een donatie wilt doen: fantastisch, want laten we eerlijk wezen: geld is wat we het hardste nodig hebben.

Weet echter dat we ook graag van je horen als je nog tips hebt, als je suggesties hebt bij wie we dit project onder de aandacht zouden moeten brengen, als je mee wilt helpen om de wei klaar te maken of iets anders, als je ons kunt verbinden met mensen of zaken van wie jij denkt dat ze ons kunnen helpen bij het tot stand komen van deze unieke steencirkel.

Dank je wel voor je donatie en we zijn hartstikke blij met je hulp!

Jack & Carin

 

Met grote dank aan Harrie Frijns,
die de mooie toekomstperspectieven voor ons gemaakt heeft!


Weetjes over steencirkels, stenen, negen, etc.

 • Steencirkels zijn gemaakt in de tijd van zo'n 4000 tot 2500 jaar voor Christus door onze voorouders uit het neolithicum. We weten niet precies waarvoor ze dienden, maar blijkbaar was er een algemeen nut: in Groot-Brittannië en Ierland zijn er nog zo'n 1300 (!) steencirkels bekend. Ook in andere delen van Europa zijn steencirkels gevonden.
   
 • Nadat archeologen honderden jaren hebben proberen te verzinnen en te bedenken waar de steencirkels voor dienden, lijken ze het nu zo'n beetje allemaal wel eens te zijn dat de steencirkels iets te maken zouden kunnen hebben met tijd. Een soort klok die verband houdt met zonsopgangen of -ondergangen, maansopkomsten of -ondergangen, lente of herfst equinoxen, zomer of winter zonnewendes of uitlijningen voor die gemeenschap belangrijke sterren of constellaties.
   
 • Drentse zwerfkeien komen oorspronkelijk uit Scandinavië. Vandaaruit zijn deze keien in de laatste grote ijstijd (150.000 jaar geleden) naar Nederlands gebied gebracht. Ook de hunebedden zijn van deze zwerfkeien gemaakt.
   
 • Het getal negen staat o.a. voor vervolmaking en vervulling; drie-eenheid in een vervolmaking (drie keer drie); een getal van afronding, het hoogste cijfer; toverspreuken gaan in groepjes van drie keer drie gaan; negen wordt gezien als een van de heilige getallen van de godin.
   
 • Steencirkels hebben vaak te maken met het getal negen: ze heten Nine Maidens, Nine Stones, Nine Devil's Stones, etc. Ookal hadden ze meer of minder stenen in de cirkel.