Steencirkel in wording

"Vision come true"
The making of de steencirkel

 1. Eerste steencirkel
 2. Mini steencirkel op de Schaapshoeve
 3. Ritje door Drente
 4. We gaan ervoor!
 5. Woodhenge geplaatst
 6. Inzameling groot succes
 7. Toch weer op pad
 8. Stenen gevonden
 9. Aan de slag
 10. De steencirkel
 11. En nu...
   
Een - 2012:
Eerste steencirkel

Tijdens een studiereis door Engeland in 2012 bezochten we Stonehenge, de meest bekende steencirkel.

Was het zaadje toen al gezaaid?

   

Twee - 2015:
Mini steencirkel op de Schaapshoeve

Lopend langs de Rijn viel Jack zijn oog alleen maar op langwerpige stenen. Hij nam ze mee en thuisgekomen was het idee geboren: een mini steencirkel.

En... nog een idee... want zou een grote steencirkel op de Schaapshoeve passen?

   

Drie - zomer 2017:
Ritje door Drente

We hadden de afgelopen jaren onze ogen open gehouden voor een plek waar we grote stenen kunnen kopen. In de zomer van 2017 ontmoeten we in Drenthe een oude baas, die ons kan verbinden met een plek waar we dikke zwerfkeien kunnen kopen. Ook heeft hij suggesties voor transport.

We worden weer heel enthousiast!

   

Vier - oktober 2017:
We gaan ervoor!

De ontmoeting in Drenthe laat ons plan zo borrelen, dat we in actie willen komen! We lanceren ons project via de nieuwsbrief en op facebook om geld in te zamelen.

In korte tijd volgen vele enthousiaste reacties, slimme suggesties en ook vele donaties.

   

Vijf - 17 oktober 2017:
'Woodhenge' geplaatst

Plannen leven pas echt als je in verbondenheid blijft werken. Dus: blijven kijken, blijven onderzoeken, blijven voelen.

Na nog eens goed bekijken van foto's van de diverse steencirkels die we bezocht hebben, wordt de 18 meter doorsnede vervangen door 9 meter doorsnede. De negen stenen zouden in het niet vallen in zo'n grote wei.

Samen doen we afstemmingen en roepen de landgeesten aan. We wichelen naar het juiste punt voor het centrum van de steencirkel. Daarna voegen we de zonnewendes en equinoxen toe. De ingang komt op het noordoosten te liggen.

Met weipalen geven we de toekomstige plek van de stenen weer.

   

Zes - oktober 2017:
Inzameling groot succes

Vele mensen zijn enthousiast voor ons project en donaties blijven binnenstromen. Als dank en stimulans verloten we twee mooie beukenhouten labyrintborden onder de donateurs.

   

Zeven - begin november 2017:
Toch weer op pad

De 3000 euro komt in zicht. Het gaat kriebelen om in actie te komen. We hebben contact met de meneer uit Drente, maar die verbinding lijkt op niks uit te lopen. Dan toch maar weer op pad.

Zoeken op internet, rondrijden en rondvragen, tot over de grens laten we ons van het ene adres naar het andere voortleiden. 'Groot' is relatief, dat blijkt wel weer, want de gemiddelde afgraving heeft best grote stenen. Maar die zijn nog lang niet zo groot als wij willen vinden!

"En wát ga je dan met negen van die grote stenen maken?" wordt ons menigmaal gevraagd met ongelovige blik.

   

Acht - november 2017:
Stenen gevonden

Na allerlei omzwervingen is het op de Schaapshoeve zelf dat de juiste verbinding voor de stenen gelegd wordt. Na een klankconcert raakt een van onze gasten in gesprek met Jack.

Wim Lips, van LipsGroen voor ontwerp en aanleg van energetische tuinen, weet ons naar de juiste plek voor goede stenen te leiden en regelt zelfs dat de stenen naar de Schaapshoeve gebracht worden. Twee containers met 20.000 kilo prachtige granieten stenen uit een groeve in de Achterhoek.

   

Negen - 25 november 2017:
Aan de slag

Voor het proces van start gaat, stemmen we ons weer af op de energie van de steencirkel. Ook de landgeesten worden niet vergeten. We voeren nog een extra controle uit op de juiste punten waar de stenen moeten komen. Verschillende stenen staan in verbinding met de zonsopkomsten en zonsondergangen tijdens de zonnewendes en ook de equinoxen vinden een plek in de cirkel. Als dat eenmaal klopt, maken we de houten cirkel klaar voor de stenen en kiezen we uit de containers de juiste steen voor de juiste plek. We besluiten de stenen met hun meest rechte kant ('de rug') naar buiten en de meest ruwe kant ('de borst en buik') naar het centrum te plaatsen.

Met hulp van buurman Pim de Klein, zijn medewerker Roel en het geweldige gele monster worden de stenen een voor een geplaatst. Sommigen gaan zo hun plekkie in, voor andere moet er flink gewerkt worden om ze op de juiste plek te krijgen. Gelukkig hadden we fijne gatengravers! (Dank, E & B!) De grootste steen laat de machine hard werken, de achterwielen komen af en toe zelfs van de grond.

"Hoe deden onze verre voorouders dat toch, met zelfs nog veel grotere stenen!?"- hebben wij ons vaak afgevraagd deze dag.

We laten de foto's spreken:

.

 

 

 

 

 

  

 

 

We werden gezegend met een prachtige zonsondergang
die de omgeging in vuur en vlam zette.

 


De Schaapshoeve steencirkel:

 

Toen we naar huis reden, zagen we een donkere wolk in de vorm van een kraai. Wij hebben allebei een bijzondere liefde voor kraaien en kraaiachtigen. Het is een vogel die voor ons hoort bij midwinter, waar de steencirkel op is uitgelijnd. Wat een prachtig geschenk om na de prachtige zonsondergang op deze manier nóg een zegening over de steencirkel te ontvangen.

   

Tien - 26 november 2017:
De steencirkel

Tjee, wat een pracht gebeurtenis! Wij zijn enorm blij en dankbaar dat er een steencirkel bij de Schaapshoeve geboren is. Oeroude stenen in een nieuwe cirkel.

"Wat gaan jullie er nu mee doen?" - werd ons gevraagd. Geen idee, is het antwoord. Wij gaan het ontdekken en ervaren. Net als we pas na het aanleggen en in gebruik nemen van het labyrint allerlei workshops en activiteiten zijn gaan ontwikkelen, vertrouwen we erop dat het zich wel aandient, wat er met de steencirkel allemaal kan.

Ontdek je met ons mee?

 
   
Elf - 26 november 2017:
En nu...
 

Tijd voor genieten van deze speciale plek. Het voelt er goed.

Tijd voor samen vieren, van deze speciale plek. Alle donateurs zullen worden uitgenodigd voor de officiële opening van de steencirkel. Zij zullen hiervoor een uitnodiging ontvangen.

Tijd voor stap twee.

Stap twee?

De steencirkel hoort in een goede omgeving te liggen. Daarom is een belangrijk onderdeel van dit project het aanleggen van een mooie weide. Het land wordt nu niet meer bemest of geïnjecteerd, daar zijn we al erg blij mee. Volgend voorjaar gaan we beginnen met het klaarmaken van de weide. Met het juiste gras en geschikte kruidenplanten wordt de wei geschikt gemaakt als hooi voor paarden.

Daar kunnen we je hulp nog bij gebruiken! Dus wil je nog een donatie doen voor steencirkel én bijbehorende wei, ontvangen we je donatie graag. Uiteraard ben je dan net als alle andere donateurs van harte welkom op de officiële opening.

Allemaal hartelijk bedankt voor jullie interesse, blijdschap, aanmoediging en ook: jullie gulle donaties.

Graag snel tot ziens in de steencirkel van de Schaapshoeve!

Jack & Carin