Labyrint in wording

"Op pad naar het midden van het DSH labyrint"
The making of het labyrint


Stap 1: Zes nieuwe labyrint-liefhebbers
Stap 2: Eerste meellabyrinten & Plezier voor twee
Stap 3: Over vraagstukken & oplossingen en natuurlijk nog een meellabyrint!
Stap 4: Meten is weten
Stap 5: Nog één keertje oefenen dan
Stap 6: Oh nee toch...
Stap 7: Oefenen oefenen oefenen...
Stap 8: Het laatste meellabyrint
Stap 9: Een klassiek 7-paden labyrint op de Schaapshoeve

Eerste stap:
Zes nieuwe labyrint-liefhebbers

Daar stonden we dan. Voor de ingang van een klassiek 7-paden labyrint in de ‘voortuin’ van de Johannes de Doper Kerk in de High Street in een zonovergoten Glastonbury, Engeland. Vers van de instructietafel, waar Sig Lonegren ons eerder die middag had laten kennismaken met labyrinten. En nu gingen we er eentje levensgroot in het gras zelf lopen. Het doel? Het labyrint leren gebruiken als creatieve probleemoplosser.

 

Het labyrint als creatieve probleemoplosser

Sig Lonegren, Amerikaan van Zweedse oorsprong, http://www.geomancy.org/, heeft zich de afgelopen veertig jaar toegelegd op het bestuderen van oeroude instrumenten die de intuïtie verscherpen. Hij heeft ontdekt dat prehistorische heilige plaatsen gebruikt kunnen worden als moderne instrumenten voor spirituele groei en als creatieve probleemoplossers. Dat wilden we natuurlijk zelf uitproberen!

 

Labyrinten en doolhoven

Ervaren en ontwikkelen doe je op vertrouwen, overgave en gevoel. De moderne Westerse mens wil echter vaak éérst duidelijke en veel achtergrondinformatie. Vooruit dan. Voor deze keer. Dan wel maar een kléin beetje!

Labyrinten en doolhoven worden over de hele wereld in alle culturen in verschillende vormen gevonden. Ze kunnen overal van gemaakt zijn: steen, turf, gras, heggen, krijt, aarde. Van spiralen op megalitische bouwsels in Ierland, via 17e en 18e eeuwse doolhoven in kasteeltuinen, tot het uitgebreide labyrint in de kathedraal van Chartres in Frankrijk.

Wellicht is het leuk te weten wat het verschil is tussen een doolhof en een labyrint. Beiden zijn stelsels van paden die naar het doel (middelpunt/eindpunt van het pad) leiden. Een doolhof heeft vertakte paden, met keuzes in richting en heeft ook doodlopende paden. Een labyrint heeft slechts één niet-vertakt pad naar het doel.

 

Het werkt…

Dus daar stonden we aan het begin van dat éne, enkele, niet-vertakte pad naar het doel. Sig had ons instructies gegeven hoe het pad bewandeld kon worden, welke vragen op welke ommegang gesteld konden worden, en hoe we in het doel in de stilte uit zouden komen. Hoe er ergens in de stilte van het doel een antwoord komt, waarna dat antwoord door nieuwe vragen op het pad naar buiten verduidelijkt en verhelderd wordt. Een ‘knoop’ bij buitenkomst bezegelt deze korte pelgrimstocht, en met je ingegeven antwoord ben je weer geïnspireerd om je pad buiten het labyrint te vervolgen.

Zes pelgrimstochtjes later hadden we het aan den lijve en den geest ervaren: dit werkt!

Als je meer wilt weten over Sig's instructies en het regenboog labyrint dat je hier ziet, kan je dat vinden op Sig's website http://www.geomancy.org/.

 

…en enthousiasme slaat toe!

Wat leuk! Zo’n oeroude geheimzinnige vorm, zo’n symbool dat tot de verbeelding spreekt, dat je dát in deze moderne tijd (nog steeds) in kan zetten, en wel als een probleemoplossend instrument! Fantastisch!!

En zoals het met ons soort enthousiasme gaat, volgt meteen de volgende stap:
Hoe kunnen we zo veel mogelijk mensen kennis laten maken met de magie van het labyrint?

Daarmee werd het idee om een labyrint op de Schaapshoeve te maken, geboren. Wij bezegelden ons voornemen in het doel van het klassiek 7-paden labyrint in de ‘voortuin’ van de Johannes de Doper Kerk in de High Street in Glastonbury, Engeland.

Tweede stap:
Eerste meellabyrinten & Plezier voor twee

Het team van de Schaapshoeve is helemaal enthousiast over het labyrint-plan. Er moet dan natuurlijk meteen geoefend en geprobeerd worden! En het liefst op grote schaal.

 

Eerste meellabyrint

Mieke van de Kerkhof bijt de spits af, en legt het eerste oefenlabyrint op de Schaapshoeve. Ze maakt het van meel. De lopers van dit labyrint werden er wat duizelig van: een groter labyrint zou beter zijn.

Oké dan, dan doen we een groter labyrint! Met paden van ongeveer 50 cm breed is dit een mooie afmeting om een kleine pelgrimstocht te maken.

 

Plezier voor twee

Een bijzonder leuke ervaring is om een groot stuk van je tocht eens samen te lopen. Mario de Groot loopt het pad naar buiten, en Simon Ruiter msc loopt het pad naar binnen. Hand in hand, wel te verstaan!

 

Het is heel leuk om een labyrint te tekenen op papier in het klein, en het gevoel in je lijf te krijgen hoe zo'n labyrint nou in elkaar steekt. En de ervaring wordt grootser als je een heel groot labyrint buiten in de tuin maakt!

We krijgen steeds meer zin om definitieve plannen te smeden, knopen door te hakken en data vast te gaan leggen.

Derde stap:
Over vraagstukken & oplossingen en natuurlijk nog een meellabyrint!

Tijdens het overleg - dat overleg waar plannen gesmeed werden, knopen doorgehakt werden en data vastgelegd werden - bleek dat er toch nog een labyrintje nodig was. Dan konden we even proeven hoe het eruitzag als we 'm zagen op de 'ongeveer-waar-hij-komen-gaat-plek".

Een van de vraagstukken die in het overleg naar boven kwam, is hoe we het beste het labyrint uit kunnen zetten om uit te gaan graven. Een van de oplossingen zou kunnen zijn of er misschien een lijnentrekker van bijvoorbeeld een voetbalvereniging bereid is om te helpen met een lijnentrekmachientje.

Vierde stap:
Meten is weten

Laten we nog eens een meellabyrintje maken! Je ziet ons assortiment vindingrijke instrumenten.

Dit maal is het labyrint gelegd met het doel "meten is weten". Dan weten we wat we nodig hebben aan materialen. Nog zo'n vindingrijk instrument: de meeteenheid is gelijk aan één hele zool.

Zo langzamerhand worden we aardig geroutineerd in het maken van meellabyrinten!

Vijfde stap:
Nog één keertje oefenen dan

Waar het labyrint precies komt te liggen, willen we goed overwegen. Zowel de algemene plek op het terrein, als de richting waar dan de opening en het doel van het labyrint op uitkijken, willen we goed kiezen. We gaan dus weer eens aan de slag.

We beginnen met pendelen en wichelroedelopen voor de juiste ligging.

En dan, aan de gang maar weer!

De weergoden en -godinnen zijn het labyrint goed gezind. Elke keer als we een labyrint leggen op de Schaapshoeve, worden we gefêteerd op de mooiste luchten!

En het eindresultaat mag er weer zijn. Deze schim van het definitieve stenen labyrint laat onze harten sneller kloppen. Is het al bijna zo ver dat we de scheppen gaan gebruiken?

Zesde stap:
Oh nee toch... laatste-moment-wijzigingen!

Wellicht heb je het zelf ook ervaren: als je je aandacht richt op een bepaald onderwerp, verschijnen er allemaal dingen, verwijzingen, tv-programma's, krantenartikelen, mensen op je pad, die te maken hebben met je onderwerp. In ons geval: labyrint!

Zo kwamen we recentelijk in contact met iemand die labyrinten legt met een mooi, groot, rond, doel. Daar zagen we meteen allerlei voordelen en mogelijkheden in. Dus... Tja... Dat moeten we dan zelf ook maar eens gaan uitproberen!

De sleutel en het eindresultaat:

In het hart van het labyrint zagen we mogelijkheden, om het pad ronder te laten verlopen. Ook uitproberen dus! Met meel als tekenmateriaal is het gelukkig makkelijk gummen en veranderen. Dan kan je het resultaat meteen bekijken. Maar zo'n ruit in het labyrint voelt voor ons raar, een Fremdkörper.

Terug naar het eerste resultaat met het nieuwe ronde doel. Dat geeft ruimte in het doel, om te zijn, te voelen, te ervaren, stil te zijn.

 

Proefleggen

Ook hadden we nog een proefstukje 'leggen' gedaan. Dat ging sneller dan we dachten! Dat wordt de messen goed slijpen en dan kunnen we van start.

Eerst nog andere dingen. Komend weekend (zondag 2 september) komt Sig Lonegren, de geomantie-man, naar de Schaapshoeve voor workshops pendelen en labyrint. Op dindsdagochtend 4 september geeft Mieke van de Kerkhof een playshop labyrinten.

En voordat we het echte labyrint gaan leggen, zullen er vast nog wel een paar oefenrondjes met het ronde doel gemaakt gaan worden!

Zevende stap:
Oefenen oefenen oefenen & Sig Lonegren

Het nieuwe ronde doel en hoe dat goed te omringen met de paden van het labyrint vraagt om verdere oefening. Ons instrumentarium breidt zich uit met vindingrijke oplossingen, én met nieuwe termen: "Laten we dan nog maar een 'laby'tje' 'tikken'!"

Labyrint workshop met Sig Lonegren

Ook met zo'n meellabyrint kan je al aardig uit de voeten. We konden het fijn gebruiken tijdens de labyrint workshop van Sig Lonegren, geomancer, schrijver, grootvader.

Nog maar een paar nachtjes slapen!!

Zo langzamerhand zijn we d'r helemaal klaar voor om aan het echte werk te gaan beginnen!
Nog maar een paar nachtjes slapen... Op zaterdag 8 september gaan we het permanente labyrint in steen leggen!!

Achtste stap:
Het laatste meellabyrint

Vanavond hebben we het definitieve meel-labyrint getikt. Het ligt er fantastisch bij.

Onder de septembersterren hebben we het labyrint ingewijd: de eerste keer lopen was magisch, en heel krachtig. De labyrint-energie is volop in beweging gekomen.

Morgen leggen we de stenen en dan is het er:

Ons eigen klassieke 7-paden labyrint!!

Nog maar één nachtje slapen...

Negende stap:
Een klassiek 7-padig labyrint op de Schaapshoeve

Aangezien een beeld duizend maal meer zegt dan honderd woorden, geven we de beelden graag het woord.

Ceremonie

 

Hard werken...

 

...en hard lachen!

 

Het leek wel een archeologische vindplaats!

 

Zonsondergang

 

Labyrinth keeper

 

Doorgaan!

 

De laatste steen

 

Daar is ze dan!

 

Drie generaties

'Technische'  gegevens

  • klassiek zevenpads links labyrint
  • padbreedte 50 cm, breedte bakstenen 10 cm
  • doorsnede van de middencirkel 100 cm
  • doorsnede labyrint op de breedste kant ongeveer 9,5 meter
  • 723 bakstenen + 4 keien ('sleutelstenen') + 1 kloostersteen ('hartsteen')
  • lengte van het pad ongeveer 123 meter (enkele reis)

We houden je op de hoogte van de activiteiten die we rondom het labyrint organiseren. Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief, leuk ons op FaceBook, en volg ons op Twitter!

Dank je wel dat je ons gevolgd hebt in ons proces naar ons doel: een prachtig klassiek 7-paden labyrint op de Schaapshoeve. We nodigen je uit haar gauw te bezichtigen... én te lopen natuurlijk!

Het Uilskuiken team van de Schaapshoeve
Carin Hanny Jack Mario Mieke Simon
samen met Kasper Nick Peter Tessa

September 2012